Prop firma – co to je?

Proprietary neboli Prop firmy v oblasti tradingu hrají důležitou roli a představují zajímavou možnost pro obchodníky na finančních trzích. V poslední době se s nabídkami těchto firem roztrhl příslovečný pytel.

Co je tedy Prop firma?

Prop firma je společnost, která poskytuje „externím“ obchodníkům přístup ke kapitálu výměnou za určité procento z generovaných zisků. Základním smyslem takového uspořádání je umožnit obchodníkům, aby mohli obchodovat s větším kapitálem než mají vlastní finanční prostředky. Mnoho Prop firem také nabízí svým obchodníkům vzdělávací programy a mentorství, které mají být užitečné pro nové obchodníky, kteří teprve začínají v tomto odvětví (většinou se ale jedná jen o velmi povrchní infomace bez valné využitelnosti).

Výhody obchodování s Prop firmou

Výhodou obchodování prostřednictvím Prop firmy je zejména přístup k mnohem většímu kapitálu, který může být využit k obchodování s různými finančními instrumenty. To je skvělá cesta jak začít s opravdovým tradingem nebo jak výrazně rozšířit svůj obchodní účet.

Jak vybrat správnou Prop firmu

Při výběru vhodné Prop firmy byste měli provést důkladný průzkum a poradit se s ostatními obchodníky. Každá firma poskytuje různé služby a podmínky, takže je důležité najít takovou, která nejlépe odpovídá vašim cílům a očekáváním. Důležitým faktorem je také reputace a historie dané firmy, jakož i kvalita zákaznického servisu a podpory. Nakonec byste měli zvážit také vstupní poplatky (kupujete si tzv. „výzvy“), které firma účtuje, a ujistit se, že její obchodní platforma je robustní a uživatelsky přívětivá. Bohužel na trhu existuje řada Prop firem, které neplní své závazky vůči svým klientům a dostáváte se pak do problémů ve chvíli kdy po firmě požadujete vyplatit vygenerovaný podíl na zisku. Proto je opravdu nutné dobře vybrat a firmu si nejdříve prověřit.

Rizika obchodování s Prop firmou

I přes všechny výhody je nutné zdůraznit, že obchodování s Prop firmou přináší i značná rizika. Prop firmy obecně představují vyšší riziko než obchodování s tradičním brokerem, protože obvykle nemají stejné regulační ochrany jako tradiční brokeři. Jako každá firma byla i Prop firma založena za účelem generování zisku. Není tajemstvím, že většina programů těchto firem je navržena tak, aby valná část obchodníků nesplnila kvalifikační požadavky pro „ostré“ účty a vložený vklad jim tedy propadl ve prospěch Prop firmy. Uvádí se, že až 97 % uchazečů o kapitál nesplní vstupní podmínky a jen ztrácí opakovaně své peníze. 

Prop trading v žádném případě není pro začínající obchodníky, jak se jim to snaží marketing těchto firem vnutit, ale je dobrou alternativou pro velmi zkušené obchodníky, kteří hledají formu další kapitalizace.