6 užitečných tipů, jak snížit stres při obchodování

Výzkum ukázal, že hořká čokoláda může snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu a hormonů „boje nebo útěku“, známých jako katecholaminy. Výsledky se projevily u studentů, kteří každý den po dobu dvou týdnů jedli průměrně velkou tabulku (asi 40 g).

Pomůže vám čokoládová tyčinka zvládnout obchodní stres? Možná. Ale vyplatí se přijmout i jiná opatření – například dodržovat těchto šest doporučení.

1. Uvědomte si svou samomluvu

I ti nejúspěšnější a nejzkušenější obchodníci se potýkají s negativní samomluvou. Není neobvyklé pociťovat pochybnosti, strach, obviňování nebo odsuzování, zejména když čelíte obchodním ztrátám (kterým se nemůžete vždy vyhnout).


  1. Musíte si uvědomit svou negativní samomluvu. Své myšlenky sice nemůžete zastavit, ale můžete změnit způsob, jakým se sebou mluvíte.
  2. Místo toho, abyste se bez důkazů obviňovali ze všeho špatného, co se stane, poučte se ze svých chyb.
  3. Místo toho, abyste se obraceli k nejhoršímu scénáři, vytvořte si záložní plán.
  4. Místo toho, abyste odfiltrovali všechny pozitivní věci ve svém životě, připomeňte si případy, kdy se vám dařilo.

2. Udržujte zdravou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem

Finanční trhy jsou v neustálém pohybu. Ale to, že se příslušné události dějí nepřetržitě, neznamená, že byste měli být vždy přítomni i vy. Je důležité stanovit si pro svou obchodní činnost určité zdravé hranice, abyste si zajistili, že nepřevezme prakticky každý okamžik vašeho života.


Udělejte vše, co je třeba udělat, abyste se vypnuli. Pro některé to může znamenat stanovení časových bloků pro různé úkoly. Nebo můžete po skončení pracovní doby vypnout oznámení v telefonu. Pokud máte problém oddělit svou obchodní činnost od běžného domácího života, vytvořte si plány, které vás donutí jít ven.

3. Snižte příjem kofeinu (a dalších stimulantů).

Příliš mnoho kofeinu může způsobit, že budete hyperaktivní a zvýšíte pocit paniky. Vzhledem k tomu, že obchodování je už tak stresující, šálek nebo dva navíc vše ještě zhorší. Stejné pravidlo platí i pro energetické nápoje, nikotin a další „uppers“ (cokoli, co dočasně zvyšuje bdělost).​

4. Neobchodujte mimo svou úroveň dovedností

Bez ohledu na to, jak jste zruční a zkušení, každý má své limity. Jako začátečník byste měli své obchody udržovat v malých objemech. Ale i pokročilí obchodníci by si měli být vědomi toho, kde jejich kompetence končí. Některé strategie jsou například příliš složité a některé trhy příliš nové nebo exotické.


Pokud se necítíte jistí při uzavírání obchodu, je to znamení, abyste se z něj odhlásili. V opačném případě budete pociťovat úzkost, dokud tato pozice zůstane otevřená. A teď si představte, že otevřete více obchodů, které ve vás vyvolávají pocit úzkosti – to je recept na vyhoření a možná i velký zásah do zůstatku na účtu.

5. Přestat s multitaskingem

Zpočátku vám možná bude multitasking připadat snadný, ale s přibývajícími dny se pravděpodobně projeví na vašem těle i mysli. Studie ukazují, že když mozek neustále přepíná mezi jednotlivými úkoly, je pravděpodobnější, že budete dělat chyby. Nedostatek pozornosti a všímavosti může také ovlivnit vaši produktivitu. Můžete si tedy myslet, že toho uděláte více, ale ve skutečnosti strávíte méně času plněním monoúkolů jednoho za druhým.


Místo toho, abyste se dívali na více grafů najednou, zaměřte svou pozornost na jeden jediný graf. Až se v něm zorientujete, přejděte k dalšímu úkolu.

6. Naučte se to brát s nadhledem

Pokud se necháte svými chybami strhnout, způsobíte tím jen zbytečný stres sobě i ostatním.


Tato boxerská metafora „vzít to na sebe“ znamená statečně přijmout nepříjemnou nebo obtížnou situaci. Samozřejmě musíte stále přijmout plnou odpovědnost za svou roli v jejím výsledku. Musíte se však také poučit a jít dál.

Podtrženo, sečteno

Někdy mají obchodníci tendenci způsobovat si stres sami. Jindy je to špatný den na trhu, který vás uvrhne do sestupné spirály. Nemusíte se tím však trápit – můžete se naučit, jak zvládat vysoký tlak a stresové situace zdravým způsobem.

Těchto šest prostředků na odbourání stresu může změnit vaši obchodní cestu. Pomohou vám zvládnout stresové faktory přicházející zvenčí i zevnitř.