Jak se poučit ze svých ztrát

Je velmi důležité provést důkladnou revizi svého obchodu, abyste zjistili, co jste udělali špatně a co správně. V případě, že se obchod ukáže jako ztrátový, stále z něj můžete těžit tím, že zjistíte, co jste mohli udělat lépe, a tyto poznatky použijete při svých budoucích obchodech.


I když je pravda, že přezkoumání ztrátového obchodu může být bolestivé, nezapomeňte, že zkušenost je nejlepší učitel a že vaše ztráty mohou být dobrou připomínkou toho, čeho byste se měli později vyvarovat. Nesledovali jste důležitou ekonomickou zprávu, která skončila cenovým zvratem? Nebyli jste schopni včas upravit stop loss? Byli jste příliš chamtiví při stanovování ziskových cílů? Tím, že si tyto chyby zapamatujete, si můžete připomenout, abyste je při dalších nastaveních neopakovali.


Většina ztrátových obchodů pramení buď z naprosto špatné cenové orientace, nebo z nesprávného provedení obchodu. První z nich může být snadněji napravitelný, protože může jednoduše vyžadovat lepší analýzu nebo přesnější výhled na budoucí ekonomické zprávy.


Na druhou stranu ten druhý by mohl vyžadovat čas, protože vyžaduje vytvoření lepších obchodních návyků.


Lidské emoce až příliš často brání správnému provádění obchodů, protože strach ze ztráty může vést k nastavení příliš přísných stop lossů nebo k příliš brzkému uzamčení zisků a promeškání větších pohybů. Chamtivost nebo přílišná sebedůvěra vás zase mohou svádět k nastavení příliš ambiciózních ziskových cílů nebo k nadměrnému obchodování. V procesu učení a vedení obchodního deníku je důležité, abyste si zaznamenávali své motivace pro nastavení stopů nebo cílů nebo pro úpravy obchodů v polovině jejich trvání, abyste byli schopni identifikovat vzorce chování, které byste mohli potřebovat korigovat.


Dalším faktorem, který může narušit provádění obchodů, je lhostejnost, zejména když jste v dlouhé sérii proher a cítíte se otupělí vůči po sobě jdoucím ztrátám. To může být škodlivé pro vaši obchodní psychologii a může to být znamení, že byste si měli dát na nějaký čas pauzu místo hledání dalších obchodů. Když si u svých ztrátových obchodů všimnete takového myšlenkového vzorce, měli byste si připomenout, že byste se měli uklidnit nebo se na chvíli stáhnout z obchodování.

Zatímco ztrátový obchod může být pro obchodníka určité trauma, může být ale také skvělou připomínkou toho, jak může obchodní chyba ovlivnit ziskovost a myšlení člověka.