Problém obchodní disciplíny

Hlavní příčinou vymazaných účtů překvapivě není špatně navržená strategie nebo škodlivá metoda správy peněz, ale triviální nedostatek disciplíny samotných obchodníků. Proč se ale neřídíme vlastními pravidly? Vždyť většina z nás jsou technicky zdatní lidé, kteří by to měli umět velmi dobře.

Důvody porušení obchodní kázně

Co se týče nás, hlavním důvodem je špatné vnímání trhu. Nebereme ho dostatečně vážně, je to dokonce lehce „nedbalý“ přístup. Proto si při pohledu na pravidla vlastní strategie dovolujeme měnit je „za pochodu“. 

Kromě toho mnozí z nás prostě nejsou zvyklí pracovat sami pro sebe a podávat zprávy sami sobě. Neumíme být sami sobě přísným soudcem. 

Na druhou stranu je to problém naší mentality. Hluboko v našem vědomí se nacházejí dvě posedlosti, které si ne vždy uvědomujeme. Jsou to: touha po zadarmo a myšlenky „jsem chytřejší než ostatní“, „nedělám chyby“, „budu mít štěstí“ a „mně se to nestane“. 

Je zřejmé, že disciplína je naprosto nezbytná. Například obchodníci jsou při přijímání do některých společností hodnoceni i za své sportovní úspěchy. To je vynikající kritérium jejich disciplíny a soutěživosti.

Jak ale vyřešit problém nekázně?

Dodržování disciplíny je silně ovlivněno strachem a dalšími emocemi – nejčastěji obavou ze ztrátového obchodu. Člověk musí mít chladnou hlavu, aby zvládl své emoce, a je také důležité si uvědomit následující: 

Existuje 50% pravděpodobnost, že každý nově otevřený obchod bude ztrátový. V opačném případě, pokud by například 60 % vašich obchodů bylo ztrátových, jednalo by se o pravidelnost a vy byste byli schopni generovat zisk obchodováním v opačném směru. 
Otázka tedy zní: „Jak může člověk zničit svůj vlastní vklad, když šance na uzavření ztrátového obchodu nemůže být vyšší ani nižší než 50%?“ Odpověď je jediná – nedodržování disciplíny, které má za následek téměř úmyslné vynulování účtu. 

Pečlivě se zamyslete nad výše uvedenými slovy. Když jsme si to uvědomili, dokázali jsme překonat všechny obavy spojené s obchodováním. 

Zde je několik dalších doporučení, která vám pomohou stát se disciplinovaným obchodníkem:

  1. Do trhu vstupujte až po obdržení signálu a nastavení konkrétního SL/TP (ty by měly být nastaveny okamžitě!!!).
  2. Pokud se něco nepovedlo, uzavřete obchod a chvíli neotvírejte další. Chce to odstup.
  3. V ostatních případech „ruce pryč od klávesnice“. Nechte trh, aby sám rozhodl o tom, zda byla vaše předpověď správná, nezasahujte do obchodu, nechte obchod uzavřít pomocí SL nebo TP a teprve poté vše analyzujte.


Dodržování kázně je navíc silně umocněno publicitou. Když člověk pochopí/ví, že jeho výsledky sledují i ostatní obchodníci, začne se chovat racionálněji. Například je možné (osobně to vřele doporučuji) zveřejňovat všechny své zadané obchody pro veřejnost na některých internetových fórech/skupinách pro obchodníky. Případně si můžete vytisknout následující větu na papír formátu A4: „Nedodržuji disciplínu“. Pokaždé, když ji nedodržíte, znovu si to napište nebo vytiskněte. Dříve nebo později se budete stydět, že jste tak nezodpovědní a nezvládáte tak jednoduchý úkol. Možná to zní směšně, ale někdy tyto jednoduché metody přinášejí opravdu dobré výsledky. 

A poslední věc: pokud nebudete dodržovat disciplínu, nakonec trh stejně opustíte a budete se nenávidět za to, že si nevíte rady ani sami se sebou, natož s trhem.