Rozvoj dobrých obchodních návyků

Většina zkušených obchodníků vděčí za svůj úspěch dobrým obchodním návykům, které si lze časem vypěstovat díky pevnému dennímu režimu. Jakmile se tyto návyky zakoření ve vašich procesech, disciplína a správné rozhodování se mohou stát vaší druhou přirozeností.


Jak již bylo zmíněno, návyky se vytvářejí poměrně dlouho. Například ranním ptáčetem se nestanete hned, protože než si zvyknete začínat den dříve, musíte si zvyknout na pravidelné vstávání. Sportovci nebo výkonní umělci procházejí pravidelně sadou cviků, než si vytvoří svalovou paměť a sílu, aby si ve svém snažení vedli lépe.


Stejně jako při obchodování musíte být schopni opakovat určité rutinní postupy den co den, aby se z nich staly návyky. Pro někoho to znamená začít obchodní den čtením ekonomických zpráv a událostí na trhu předtím, než se podívá na cenovou akci. Odtud lze pomocí technických ukazatelů identifikovat obchodní nastavení předtím, než se uskuteční obchody s vyšší pravděpodobností. Poté je třeba před ukončením obchodního dne provést revizi obchodů a vést si deník.


Tyto postupy se samozřejmě mohou u jednotlivých obchodníků lišit, protože někteří mohou klást větší důraz na technické cenové vzorce a méně se věnovat analýze fundamentů. Na druhou stranu se někteří obchodníci mohou více zaměřovat na ekonomické zprávy a plánovat své obchodní rutiny podle zveřejňovaných zpráv.


Důležité je, abyste si mohli nastavit pravidelnou obchodní rutinu na základě své strategie a obchodních preferencí. Při zjišťování, které metody pro vás fungují nejlépe, lze být schopen vyladit obchodní přístup a vytvořit si potřebné obchodní návyky.


Další důležitou součástí vytvoření vlastní obchodní rutiny je vytvoření návyku hodnotit svůj denní výkon. To by mělo zahrnovat zaznamenávání vašeho pokroku, zisků nebo ztrát a myšlenek o trhu do obchodního deníku, abyste měli později co přezkoumávat a na čem pracovat. Kromě toho vám schopnost shrnout, jak váš obchodní den probíhal, může umožnit posoudit, zda jste na dobré cestě ke splnění svých obchodních cílů, či nikoli.


Nezapomeňte, že ztrátové obchody se nemusí nutně rovnat špatnému obchodnímu dni, protože i z těchto ztrát si můžete vzít užitečné ponaučení. Kromě toho, když máte velké výhry, neznamená to, že již nemusíte přezkoumávat svou výkonnost, protože byste měli být schopni stavět na tom, co jste udělali správně, a postupem času tato rozhodnutí přeměnit na návyky.


Zatímco někomu může připadat obchodní rutina příliš únavná na to, aby ji opakoval každý den, připomeňte si, že vy můžete mít dlouhodobější prospěch z toho, že si dokážete vytvořit správné návyky v průběhu své obchodní kariéry.