Bezpečný přístav v době krize

Během finančních krizí jsou některé měny považovány za „bezpečné“ přístavy pro investory na forexových trzích. Zde si uvedeme ty hlavní:

USD (americký dolar)

Americký dolar je často považován za bezpečný přístav během finančních krizí. Investoři se často uchylují k dolaru kvůli jeho statusu světové rezervní měny a díky tomu, že Spojené státy mají stabilní ekonomiku a kapitálové trhy.

JPY (japonský jen)

Japonský jen je také považován za bezpečný přístav. Během finančních krizí investoři často nakupují japonský jen kvůli jeho nízké korelaci s jinými aktivy a japonskému trhu s dluhopisy.

CHF (švýcarský frank)

Švýcarský frank je další měnou, která se považuje za bezpečný přístav. Švýcarsko je známé svou politickou stabilitou a dlouhodobě nízkými úrokovými sazbami. Investoři často hledají švýcarský frank během finančních nejistot jako způsob ochrany kapitálu. 

Co to tedy konkrétně znamená? Investoři a spekulanti své peníze stahují z více rizikových měn jako jsou například AUD, NZD atd.. a „přelávají“ je do těchto bezpečných přístavů. Tyto měny plní tuto úlohu již po více desítek let a není tedy důvod si myslet, že se toto vnímání těchto měn u investorů v blízké budoucnosti výrazně změní.