Chyby při zadávání Stop lossů

Zatímco stop lossy mohou obchodníkovi pomoci zabránit větším ztrátám na jeho obchodním účtu, běžné chyby při jejich používání mohou vést k horšímu výkonu. Zde jsou některé z těch, kterých je třeba se vyvarovat. 

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se začátečníci při nastavování stop lossů dopouštějí, je jejich přílišné utažení. Strach ze ztráty je samozřejmě mezi začínajícími obchodníky nebo těmi, kteří právě přecházejí z demo obchodování na reálné obchodování, stále velmi silný, a není proto překvapením, když se někteří proviní tím, že své stop lossy umístí příliš blízko vlastního vstupu do obchodu (open price). 

I když se zdá, že tím minimalizujete ztráty v případě, že obchod neprobíhá ve váš prospěch, vystavujete svůj obchod také možnosti, že bude ztrátový hned, než cena vůbec získá požadovaný směr a nakonec zamíří tam, kam jste si přáli. 
Mějte na paměti, že cenová akce u některých měnových párů, jako je GBP/USD nebo GBP/JPY, je obvykle volatilnější než u jiných, takže existuje možnost, že cena může nejprve kolísat, než nabere jasnější směr. 

Na druhou stranu je další častou chybou nastavení příliš širokých stop lossů. To sice zajišťuje, že stop loss nebude pravděpodobně v dohledné době zasažen, ale může to vést k tomu, že budete obchodovat s příliš malou velikostí pozice a nebudete schopni z obchodu vytěžit maximum. Navíc by to mohlo vést k malému výslednému RRR a negativně ovlivnit očekávanou délku vašeho obchodu. 

Další častou chybou při nastavování stopů je používání velikosti pozice jako základu pro stop loss. Ve skutečnosti by to mělo být naopak, protože velikost pozice by měla vycházet ze stop loss a procentuálního rizika na obchod. Pokud jako základ pro výpočet stopu použijete velikost pozice, nemůžete zohlednit cenovou akci. 

Možná jednou z nejpřehlíženějších chyb umístění stop lossů je jejich nastavení přesně na hranici supportů a resistencí. Na základě předchozích bodů tak můžeme usoudit, že příliš těsné nebo fixní SL jsou chybou, a příliš široké SL jsou také chybou. 
Vyplývá z toho tedy, že bychom SL měli umísťovat přesně na support či rezistenci? Určitě ne. Trh by měl mít dostatek prostoru pro to, aby mohl udělat to, co od něj na základě naší strategie očekáváme.

Závěr

V dnešním článku jsme si představili základní chyby při zadávání našich stop loss příkazů kvůli kterým můžeme inkasovat zcela zbytečné ztrátové obchody. Pokud mám super strategii, ale špatně zadáváme SL nemůžeme čekat dobrý výsledek.