Co je pre-market a after-hours?

Konec obchodní seance na burze neznamená konec obchodování. Jak funguje vypořádávání příkazů během takzvaných after-hours a pre-market, jaká jsou specifika těchto režimů a na co by si měli obchodníci dát pozor?

Na amerických burzách se standardně obchoduje od 9.30 do 16.00 místního času. Jakmile oficiální seance skončí, „přepne se“ trh do takzvaných after-hours.
Před začátkem oficiální seance lze pro změnu obchodovat v takzvaném pre-market režimu. Souhrnně se hovoří o rozšířených obchodních hodinách.

Obchodování v režimu pre-market a after-hours je možné díky takzvaným elektronickým komunikačním sítím, které párují příkazy na straně nabídky a poptávky. Platí však, že likvidita v těchto režimech bývá nižší a že pokyny zadané pro tyto režimy se nepřenášejí do standardního obchodování. Také nelze v after-hours ani v pre-market režimu používat inteligentní pokyny, například stop-loss.

Pro některé investory není z časových důvodů možné příkaz zadat v rámci řádné seance. V řadě případů tento režim volí investoři s ohledem na zveřejňování hospodářských výsledků firem po konci seance. Díky prodlouženému obchodování tak mají možnost na vykázaná čísla podniků zareagovat de facto v reálném čase.

V rámci řádného obchodování jsou investorům nabízeny nejlepší dostupné ceny od všech obchodníků. V režimu pre-market a after-hours je zdrojů cen méně, a investoři tak nemusejí mít k dispozici ty nejlepší.

Pro investory, kteří se zaměřují na instrumenty navázané na indexy, může být problematické také omezené dopočítávání těchto indexů. To se týká především drobných investorů, kteří nemají přístup ke stejným nástrojům jako profesionální obchodníci.

Celkově lze tedy říci, že retail obchodník by měl být v těchto „mimo“ obchodních hodinách velmi opratrný a spíše se jim vyhnout.