Den tradera – základní informace pro začátečníky

Příprava na denní obchodování vyžaduje pečlivost a trpělivost. Ačkoli práce tradera není náročná, je důležité si tyto vlastnosti osvojit co nejdříve. 
Pro představu, jak vypadá typický pracovní den: 

Ráno začínáme kolem 8-9 hodin. Nejprve kontrolujeme ekonomické kalendáře, abychom měli přehled o nadcházejících událostech. Poté čteme zprávy na světových portálech. S využitím technické analýzy si stanovíme mantinely pro cenu, abychom identifikovali vhodné příležitosti k nákupu nebo prodeji. Po této fázi se většinou naše práce pro daný den končí a zbývá nám pouze sledování trhu, čekání na další příležitosti a správa probíhajících obchodů. Toto bude tvůj denní režim, pokud víš, co děláš, a nenacházíš se ve fázi objevování a testování strategií. Pouze systematicky hledáš příležitosti a řídíš se předem stanovenými pravidly. Je však vhodné najít si i jiné aktivity, které tě od trvání na neustálém hledání obchodů oddálí. Z naší praxe víme, že pokud nenajdeš žádnou příležitost, znamená to, že momentálně žádná není, a člověk potom často dělá více chyb. Jako tradery nemáme pevně stanovené pracovní hodiny – máme přehled o obchodech i bez toho, abychom byli neustále u počítače. 

Pro začátečníky je situace ovšem odlišná. Je důležité pravidelně věnovat čas učení a absorbování informací z kurzů a grafů. Čím více času věnuješ studiu, tím rychleji dosáhneš pravidelných výsledků, na základě kterých můžeš začít budovat obchodní účet s menším úsilím. Obchodování však není prací s pevně danou odměnou za hodiny, takže se připrav na dlouhé hodiny strávené u počítače bez zajištěného výdělku. Avšak ti, kdo vytrvají a mají dostatek trpělivosti, aby překonali začátečnické chyby a nepochopení, se dočkají zasloužené odměny. 

Nelze přesně určit, jak dlouho bude trvat, než se někdo stane úspěšným traderem. Je to velmi individuální proces a ani my nemůžeme předem odhadnout, jak rychle se člověku podaří osvojit si potřebné dovednosti.