Jak správně používat Winrate a RRR

Dovolte mi, abych to uvedl na pravou míru: winrate v obchodování je sám o sobě zcela irelevantní. Mnoho obchodníků klade na winrate příliš velký důraz a nechápe, že winrate nevypovídá nic o kvalitě systému nebo obchodníka.

Můžete přijít o peníze s 80% nebo dokonce 90% mírou výhry, pokud je vašich pár ztrátových obchodů tak velkých, že vymažou vaše výhry. Na druhou stranu můžete mít ziskový systém i s 50%, 40% nebo jen 30% winrate.

Vše záleží na poměru odměny a rizika.

Poměr odměny k riziku (RRR neboli reward risk ratio) je možná nejdůležitější metrikou v obchodování a obchodník, který RRR rozumí, může zvýšit své šance na dosažení zisku.

Často se dočtete, že poměr odměny a rizika je k ničemu, což nemůže být už dále od pravdy. Když použijete RRR v kombinaci s dalšími obchodními ukazateli (například winrate), rychle se z něj stane jeden z nejmocnějších obchodních nástrojů.

Bez znalosti poměru výnosů a rizik jednotlivých obchodů je doslova nemožné ziskově obchodovat 

Je dobré si uvědomit jak to spolu celé souvisí. Zde jsou příklady winrate a RRR. Názorně zde předvedu kolik potřebujete aby jste na svém účtu neztráceli peníze.

Tahák pro poměr RRR a Winrate:

Tahák pro poměr RRR a Winrate

Do výpočtu není zahrnován spread a další případné poplatky, ale jako názorná ukázka je toto velmi dostačující.

Obchodníci, kteří tuto souvislost chápou, rychle pochopí, že k tomu, abyste jako obchodník vydělávali, nepotřebujete ani extrémně vysokou míru výher, ani velké RRR. Optimální je vyváženost obou parametrů.