Kdo neumí – učí!

Určitě jste už toto okřídlené rčení slyšeli v různých diskusních skupinách. Přeci není možné, aby dobře vydělávající trader měl potřebu ještě ztrácet čas a někoho učit a nedej bože ještě za peníze!

Jak je to tedy skutečně?

Ano, existují lidé, kteří prostě nemají dostatečné předpoklady pro reálné obchodování (tj. odolnost vůči tomuto vysoce rizikovému prostředí), ale mohou mít skutečně dobrou obchodní strategii a pedagogické dovednosti.

Je to špatné?

Podle mého názoru ne. Myslíte si, že například uznávaný vysokoškolský profesor, který vzdělal celou řadu předních odborníků, ve skutečnosti sám tuto profesi aktivně vykonával? Nebo pouze předal své dobře naučené teoretické znalosti? 

Poté je tu druhá skupina lidí, o které se dnes budeme bavit. Ti si vydělávají zajímavé finanční prostředky prostřednictvím obchodování. Proč tedy mají také potřebu nabízet kurzy, poskytovat mentorství dalším obchodníkům za poplatek a podobně?

 

Odpověď je relativně jednoduchá. Dá se shrnout do dvou hlavních bodů: 

1) Cesta k obchodování vyžaduje mnoho úsilí a investic do sebe sama. Pokud to někoho baví a je úspěšný, proč by nemohl využít své znalosti a dovednosti i jiným způsobem než pouze prostřednictvím vlastního obchodování? Je to zajímavý způsob diverzifikace příjmů, který může být prospěšný i v případě nepříznivých obchodních období, které obchodování přináší. 

2) Nejdůležitějším důvodem je však pravděpodobně to, že těmto obchodníkům chybí sociální kontakt s dalšími lidmi, kteří sdílejí jejich zájem o obchodování. Je třeba si uvědomit, že obchodování je z povahy věci velmi samotářská a někdy i nudná práce (neplést si z hazardem a adrenalinem) práce. 

Takže příště, až uslyšíte toto tvrzení od někoho jiného, zamyslete se, zda ve skutečnosti nepřevažuje neznalost nebo dokonce závist.