Mají kryptoměny také nějaká negativa?

Ze všech stran se na nás sypou informace o tom, jak investování do kryptoměn je budoucnost a kdo to ještě minimálně nezkusil je naprosto out a „vyvrhel“ moderní společnosti. Ale je to tak růžové jak se všude píše? Nebo tento svět má také nějaká temná zákoutí? V dnešním článku se podíváme na pár bodů kvůli kterým bychom si investování nebo obchodování s kryptoměnou měli minimálně dobře rozmyslet.

Tak pojďme rovnou na to. Zde je pár z nich.

Vysoká volatilita

Kryptoměny jsou velmi nestabilní a jejich cena se může rychle a dramaticky změnit. To znamená, že investoři mohou snadno ztratit velkou část svého kapitálu, pokud se trh pohne proti nim. Například v roce 2018 Bitcoin ztratil více než 80 % své hodnoty.

Nejistá regulace

Kryptoměny jsou stále novým a nezralým fenoménem, který není plně regulován ani uznáván všemi zeměmi a institucemi. To znamená, že investoři mohou čelit právním nebo daňovým problémům, pokud se zákony nebo pravidla změní.

Bezpečnost

Kryptoměny jsou uloženy v digitálních peněženkách, které mohou být napadeny hackery nebo odcizeny. Pokud se to stane, investoři mohou přijít o všechny své prostředky bez možnosti náhrady nebo návratu. Například v roce 2014 byla největší kryptoměnová burza Mt.Gox okradena o 850 000 Bitcoinů, což bylo tehdy asi 450 milionů dolarů. A zdaleka toto není ojedinělý případ.

Podvody a špatné aktéry

Kryptoměny jsou také náchylné k podvodům a špatným aktérům, kteří se snaží využít neznalosti nebo důvěřivosti investorů. Například existují tzv. pump and dump schémata, kdy se uměle zvyšuje cena nějaké kryptoměny, aby se nalákali noví investoři, a pak se rychle prodává, což způsobí propad ceny a ztrátu investorů.

Daňové a právní otázky

Investování do kryptoměn může být také komplikované z daňového a právního hlediska. V různých zemích platí různá pravidla pro to, jak se mají kryptoměny zdanit a jak se mají evidovat. Některé země mohou mít přísnější nebo benevolentnější přístup k regulaci kryptoměn. Investoři by si měli být vědomi svých povinností a práv v souvislosti s kryptoměnami a poradit se s odborníky, pokud mají nějaké pochybnosti.

Technické problémy

Kryptoměny jsou také závislé na technických aspektech, jako je fungování blockchainu, síťová infrastruktura, šifrování a další. Tyto aspekty mohou být náchylné k chybám, selháním nebo útokům, které by mohly ohrozit bezpečnost nebo dostupnost kryptoměn. Například v roce 2016 došlo k útoku na decentralizovanou organizaci DAO, která fungovala na Ethereum blockchainu, a bylo ukradeno 50 milionů dolarů v Etheru.

Nedostatek likvidity

Kryptoměny jsou také omezeny svou likviditou, což je schopnost rychle a snadno převést aktivum na hotovost. Některé kryptoměny jsou více likvidní než jiné, ale obecně platí, že trh s kryptoměnami je méně likvidní než trh s tradičními aktivy. To znamená, že investoři mohou mít problém prodat své kryptoměny za požadovanou cenu nebo v požadovaném čase.

Nedostatek transparentnosti

Kryptoměny jsou také nedostatečně transparentní v tom smyslu, že není snadné zjistit informace o jejich původu, historii, vývoji nebo týmu. Není žádná centrální autorita nebo instituce, která by dohlížela na kvalitu nebo spolehlivost kryptoměn. Investoři musí spoléhat na vlastní výzkum nebo na informace poskytované komunitou uživatelů.

Vidíte, že po přečtení výše uvedených bodů není nic tak černo-bílé jak se nám může z dostupných informací zdát. Tímto článkem v žádném případě nechceme říct, že svět kryptoměn je něco špatného. Určitě je dobré ale být při investování svých prostředků velmi obezřetný a dříve než to vůbec uděláte si o daném kryptu zjistit maximum možných informací.