Malý účet? Nečekejte ale zázraky

Dnes není nic těžkého si založit účet u brokera s minimální vkladem pouze několika tisíc korun. Mnoho obchodníků může tuto možnost považovat za velmi atraktivní. Jejich představa, že po několika úspěšných transakcích rozšíří svůj malý účet do stavu, že se budou moci živit obchodováním, je však často přehnaně optimistická a často vůbec neodpovídá realitě.

Malý účet jsou malé zisky

Ukažme si to na malém příkladu. Představme si situaci, kdy máme obchodní účet o hodnotě 10 000 Kč. Pokud by naše obchodní strategie počítala se ztrátou 2 % z každého obchodu a nastavením money managementu na již poměrně vysoké RRR 2:1, každý profitový obchod by nám přinesl výdělek 400 Kč. Chceme-li účet za měsíc zvýšit na dvojnásobek, tedy vydělat minimálně 20 000 Kč (pro někoho naprosto minimální výplata), potřebujeme uskutečnit řadu 50 výnosných obchodů. 
To znamená, že pokud máme 20 obchodních dní v měsíci, musíme každý den realizovat 2 až 3 profitové obchody. A to jistě, jak pochopí i nováček v tradingu, je na úrovni sci-fi scénáře. 

Ve světle tohoto případu uskutečnit tři ziskové transakce každý den se může zdát jako dosažitelný cíl, avšak v praxi to pravděpodobně nebude pro drtivou většinu obchodníku realizovatelné. Provedení 50 ziskových transakcí v řadě je téměř nemožné, protože je třeba počítat s nevyhnutelnými ztrátami, které k našemu obchodování prostě nevyhnutelně budou patřit.

Potřeba víc obchodů, větší riziko ztrát

Větší množství obchodů pak zvyšuje pravděpodobnost ztrát, a tak se dostáváme do začarovaného kruhu. Nakonec zjistíme, že zisk 100 % za měsíc je extrémní hodnota, kterou teoreticky dosáhnout lze, ale prakticky je to téměř nemožné. A z dlouhodobého hlediska skutečně nereálné. 

Začínající i mírně pokročilí obchodníci by si měly uvědomit, že rozumná kapitalizace je pro tento druh podnikání velmi důležitá a bez většího kapitálu to prostě nejde. Prosperující hospodu si taky neotevřete s kapitálem 2 tis. Kč. 

Dnes naštěstí existují způsoby, jak získat větší kapitál v případě, že máme funkční obchodní systém a s obchodováním to myslíme vážně. Ale o tom se budeme bavit příště.