Pips nebo RRR?

Jediné, co můžeme na trzích ovlivnit, je výše našeho rizika – riskovaná suma. Každý obchodník má určenou částku, kterou je ochoten riskovat v jednom obchodě (například určité procento z hodnoty účtu). To vede k dvěma přístupům k řízení peněz, a to buď v pips nebo v R (riziko).

PIP’s

Výhodou této metody je relativní jednoduchost. Velkou nevýhodou je hlavně rozdílná hodnota pipu na různých měnových párech. Tzn., že např. riskujeme 10 pips, ale finančně máme vždy jinou hodnotu podle toho zda obchodujeme EUR, GBP nebo CAD páry. V konečném důsledku se nám může také stát, že přestože máme celkově kladný výsledek v pips, tak finančně to tak veselé už být nemusí. A nám jde hlavně o zisk v penězích a ne v pips.

RRR

Money management v R je naším všeobecně preferovaným přístupem. Vychází z toho, že si stanovíme riskovanou sumu v penězích, což pro nás představuje hodnotu 1R a následně upravujeme velikost pozice (lotáž) podle toho, jak velký vychází logický stop loss tak, abychom riskovali tuto předem stanovenou částku. 

Další obrovskou výhodou je, že tato metoda umožňuje obchodovat se stále stejným riskem různé časové rámce i zvýšenou volatilitu . Tato nesporná výhoda u obchodování s PIP´s není naprosto možná.

Příklady použití RRR

Na obchod stanovíme risk 500,- Kč. To je pro nás tedy 1R rizika. Pokud chceme obchodovat s RRR 1:1 znamená to, že riskujeme 500,- Kč, ale můžeme získat profit v hodnotě také 500 Kč. ‚ 

Při RRR 1:2 riskujeme pořád 500,- Kč, ale získat můžeme již 1 000,- Kč. 


Z těchto příkladů je názorně vidět, že tato metoda je pro tradera velmi jednoduchá, ale zároveň velmi účinná.