Proč je používání algoritmického obchodování tak populární?

Není pochyb o tom, že nám technologie značně usnadňují práci, a obchodování není opomenuto. Obchodování se stalo mnohem jednodušší díky dostupnosti počítačových algoritmů. Existuje mnoho důvodů, proč je algoritmické obchodování na vzestupu, a toto jsou některé z nich:

Plně automatizované

Algoritmické obchodování automatizuje celý proces výběru aktiv, identifikace nastavení obchodu, provádění příkazů, řízení obchodu a ukončení obchodu. Díky tomu je obchodování systematické. S algo obchodním systémem se obchodování stává pouze postupným prováděním pokynů, díky čemuž je objektivní a založené na pravidlech.

Známá pravděpodobnost úspěchu

Obchodní algoritmy jsou zpětně testovány na základě historických tržních dat. To vám ukáže, jak dobře strategie funguje a jaká je pravděpodobnost vašich obchodů, což můžete využít k lepšímu plánování alokace kapitálu.

Obchodování po celou dobu

Počítač nepotřebuje spánek, takže vaše obchodní algoritmy mohou obchodovat neustále, dokud je trh otevřený. Na rozdíl od tradiční formy obchodování, kdy obchodník může přijít o některé obchody, protože není poblíž, když se vytvořilo obchodní nastavení, u algoritmického obchodování o žádné kvalifikované obchodní nastavení nepřijdete, protože algoritmy skenují trhy a uzavírají obchody po celou dobu, i když spíte.

Rychlé provedení obchodu

Obchodování pomocí algo systému umožňuje velmi rychlou identifikaci a realizaci obchodů. Algoritmy dokáží ve zlomku sekundy analyzovat řadu parametrů a technických ukazatelů a okamžitě provést obchod, což zajišťuje dobrý vstup do pokynu a minimální skluz. Rychlé provedení je velmi důležité na rychle se měnících trzích nebo při intradenních obchodních stylech, kde může jakékoli zpoždění vést ke špatné vstupní ceně, což snižuje potenciální zisky.

Lepší přesnost a méně chyb

Při algoritmickém obchodování je zásah člověka minimální, takže je menší pravděpodobnost, že se dopustíte nebezpečných obchodních chyb, jako je například zadání abnormálně velké pozice nebo nevědomé zadání obchodu, který byste normálně neuzavřeli. Tyto chyby jsou při diskrečním obchodování poměrně časté, ale lidé nyní používají obchodní algoritmy k přesnému provádění obchodů.

Menší vliv lidských emocí na provádění obchodů

Snad nejdůležitější výhodou algoritmického obchodování je, že snižuje vliv lidských emocí, jako je strach, chamtivost a hněv, na proces a výsledek obchodování. Vzhledem k tomu, že celý proces je automatizovaný, vaše emoce nemohou zasahovat do provádění jednotlivých obchodů. Své emoce však můžete mít i nadále, ale pokud necháte systém na pokoji, vaše emoce nebudou mít vliv na výsledek vašich obchodů. 

Snadná diverzifikace

 S algo obchodováním lze snadno diverzifikovat riziko napříč různými strategiemi a trhy. Obchodní algoritmy mohou provádět mnoho obchodů s využitím více strategií na různých trzích a dokonce v různých časových rámcích, a to současně – což by bylo při diskrečním obchodování velmi obtížné. Vzhledem k tomu, že systém algo může snadno prohledávat řadu trhů, aktiv a nástrojů a zadávat příkazy současně, je diverzifikace snadno dosažitelná.

Lepší likvidita trhu

Díky algoritmickému obchodování lze během zlomku sekundy nakoupit a prodat velké objemy akcií, což zvyšuje celkový objem a likviditu trhu, a trh je tak lepší pro všechny.

Konzistence obchodování

Při tradiční formě obchodování je poměrně obtížné naplánovat obchod a efektivně jej provést, i když máte ty nejlepší strategie. Dodržování plánu může být kvůli výkyvům trhu poměrně obtížné. Protože je však obchodování algo automatické, obchody jsou prováděny konzistentně, což zachovává obchodní výhodu vaší strategie. 

A jaké jsou vaše zkušenosti s algoritmickým obchodováním?