Psychologické rozdíly mezi demo a živým obchodováním

Někteří začínající obchodníci jsou v prvních měsících reálného obchodování nemile překvapeni, že mají potíže replikovat svůj úspěch z demo obchodování na svůj reálný účet. Je to možná důsledek podcenění psychologických rozdílů mezi demo obchodováním a reálným obchodováním a neschopnosti se na něj náležitě připravit.


Za prvé, když jsou v sázce skutečné peníze, může to znamenat mnohem silnější emoce. Zatímco při obchodování na demo účtu jste byli schopni zvládnout ovládání strachu ze ztráty nebo chamtivosti, při obchodování na reálném účtu mohou mít tyto emoce větší dopad. Koneckonců není snadné sledovat, jak se během ztrátového obchodu ztrácejí naše skutečné peníze, takže pokušení podlehnout těmto emocím může být silnější. Někteří obchodníci se mohou dokonce nakonec vrátit ke svým starým obchodním návykům, kdy při začátcích s reálným obchodováním nastavují příliš přísné stop lossy nebo se nedrží svého obchodního plánu.


Tomu se dá předejít tím, že budete s chybami při demo obchodování zacházet, jako by se staly na reálném účtu. Přestože se ztráty na demo účtu nepromítají do ztráty peněz, můžete si na sebe vymyslet různé sankce. Když uděláte obchodní chybu, vložite si nějaké peníze do sklenice nebo uděláte nějakou věc, která vám normálně není moc příjemná.


Tlak na vyrovnání ztrátové série na reálném účtu je také podstatně silnější ve srovnání s vyrovnáním na demo účtu. Při obchodování na reálném účtu je každý po sobě jdoucí ztrátový obchod o to bolestivější, že víte, že budete muset přijít s opravdu dobrými obchodními nápady, jen abyste peníze získali zpět. Na demu vás sice ztráty mohou bolet, ale v hloubi duše víte, že účet můžete jednoduše resetovat a začít znovu bez větší psychické i finanční újmy.


Nedostatečná psychologická příprava může také vést obchodníky k nadměrnému obchodování, když přejdou z demo verze na živou. U některých to může být důsledek vítězné série, která je přiměje k přílišnému sebevědomí a zapomenutí na obchodní disciplínu a správné provádění obchodů. Problémem může být také nadměrné „zadlužování“, pokud si člověk neosvojil správnou velikost pozice a techniky řízení rizik.


Nezapomeňte, že úspěch v demo obchodování není zárukou, že vaše živé obchodování bude ziskové. Na začátku může být trochu náročné přizpůsobit se emocím a zůstat soustředěný, ale udržení pevného myšlení a práce na důsledném provádění může být klíčem k dlouhodobým ziskům.


Vedení obchodního deníku, do kterého si budete zaznamenávat svá rozhodnutí a jejich zdůvodnění, vám pomůže zvládnout psychologii obchodování a přenést získané zkušenosti z demo obchodování do reálného obchodování. Silné základy forexových konceptů a schopnost zachovat si klidnou mysl i v nestálém tržním prostředí vám mohou pomoci dosáhnout hladšího přechodu z demo obchodování na reálné obchodování.

Demo účet má také svá specifika o kterých si můžeme pohovořit někdy příště. Proto by trader na demo účtu neměl zůstávat zbytečně dlouhou dobu. Osobně se nám osvědčilo poměrně rychle demo obchodování opustit a otevřít si live účet s nějakou menší částkou. Obchodování s mikro loty vás „nezruinuje“, ale na druhou stranu vás psychologicky připraví na obchodování s reálnými svými prostředky.