TOP hlavních světových akciových indexů

Pravděpodobně jste slyšeli něco ve smyslu „Dow dnes získal 15 bodů“ nebo „index NASDAQ klesl o 40 bodů„. Co to znamená a co je to index?


Zjednodušeně řečeno, burzovní index je relativní označení pro „koš“ cenných papírů kombinovaných na základě určitého kritéria. Některé indexy například zahrnují akcie největších společností obchodovaných ve Spojených státech.

Indexy pomáhají sledovat chování trhu s cennými papíry. Když některé akcie zdraží a jiné zlevní, index ukazuje, o kolik v průměru trh s cennými papíry vzrostl nebo klesl. Hodnotu burzovních indexů vypočítávají ratingové nebo burzovní agentury. Název indexu se většinou skládá ze zkratky a někdy z počtu společností, které jej tvoří. Podle Asociace indexového průmyslu existuje na světě více než 3 miliony akciových indexů. 

Proto existuje mnoho způsobů klasifikace akciových indexů, např:

  • geograficky (to zahrnuje seznamy akcií společností zastupujících určitou zemi nebo skupinu zemí, jako je například Evropská unie);
  • podle počtu společností zahrnutých do indexu;
  • metodou, která je základem pro výpočet hodnoty indexu
  • podle odvětví (zahrnuje podíly různých předních společností v různých odvětvích – zpracovatelském průmyslu, dopravě, dodávkách plynu a elektřiny atd.);
  • a mnoho dalších.

Existuje také soubor kritérií, která musí každá společnost splnit, aby mohla být do indexu zařazena. Některé společnosti však mohou splňovat požadavky pro více indexů najednou. Proto mohou být takové společnosti zahrnuty do několika různých indexů současně.

Dnes tedy startujeme malý seriál, kde vám nejvýznamnější akciové indexy představíme trochu blíže.