Typy příkazů na FOREXu

Rozeznáváme 3 základní typy příkazů:

1) MARKET ORDER – příkaz se realizuje za aktuální tržní cenu.

Pokud odešlete objednávku typu MARKET, měl by jí broker okamžitě provést za aktuální cenu na trhu (tedy tu, kterou vidíte na grafu a za kterou jste se rozhodli vstoupit do trhu). Jen připomínám, co jsem již popisoval v předchozích kapitolách: nakupujeme za ASK cenu (spekulace LONG) a prodáváme za BID cenu (spekulace SHORT). V grafu je většinou zobrazena cena BID. Pokud se rozhodnete nakoupit měnový pár např. EURUSD a vidíte na grafu cenu 1,4527 a pošlete příkaz na nákup (typ objednávky MARKET) příkaz se obratem provede za cenu např. 1,4529. V tomto případě jedná broker korektně a cena bude pravděpodobně v pořádku, neboť nákup se provádí za cenu ASK, tedy BID + spread. Pokud je tedy spread brokera 2 pipy je cena 1,4529 v pořádku (a nejedná se o slippage, ten je možný jen u dalších dvou typů objednávek).

2) LIMIT ORDER – limitní příkaz se používá pro případy kdy:

A) očekávám, že cena základní měny poroste a měl bych tedy nakoupit, ale zároveň se domnívám, že cena ještě drobně zkoriguje (klesne) než vyrazí vzhůru. Chci tedy nakoupit za nižší cenu než je aktuální cena. Použiji tedy BUY LIMIT ORDER. 

B) očekávám, že cena základní měny klesne a měl bych tedy prodat, ale zároveň se domnívám, že cena ještě drobně zkoriguje (naroste) než vyrazí směrem dolů. Chci tedy nakoupit za vyšší cenu než je aktuální cena. Použiji tedy SELL LIMIT ORDER. 

3) STOP ORDER – stop příkaz se používá pro případy, kdy:

A) očekávám, že cena základní měny poroste, ale až po proražení předchozí resistence. Chci nakoupit za vyšší cenu (až po proražení resistence) abych předešel situaci, že se trh před resistencí otočí. Použiji tedy BUY STOP ORDER. 

B) očekávám, že cena základní měny bude klesat, ale chci mít jistotu, že dojde k proražení předchozího supportu, a tak chci nakoupit za nižší cenu než je aktuální cena. Použiji tedy SELL STOP ORDER.


To jsou základní typy objednávek. Mimo nich existují další složitější typy příkazů, z nichž nejpoužívanější jsou: 

TRAILING STOP – při dosažení určité úrovně ceny se posouvá SL 
REVERSE ORDER – na určité cenové hladině uzavře pozici a otevře obchod opačným směrem (LONG => SHORT a obráceně) 

Nejčastější chybou začínajících obchodníků je neznalost obchodní platformy a chybné zadání zamýšleného typu příkazu. Je tedy dobré se nejdříve dvakrát ujistit, že příkaz dávaný do trhu opravdu je správného typu.