% zhodnocení účtu – kdo je lepší?

Jistě jste se s tímto fenoménem už potkali. Na internetu se obchodníci vzájemně předhánějí o kolik % zhodnotili své účty. Touto optikou lze jednoduše říci, že kdo má větší %, je úspěšnější. Ale jako spousta věcí v tradingu toto není tak úplně černo-bílé. Pojďme se společně podívat na jeden příklad. 

Trader (říkejme mu třeba Pavel) uvede, že zhodnotil svůj účet za rok o 150 % .
Jiný trader (Josef) uvede, že zhodnotil svůj účet o pouhých 30%.

Kdo je tedy na tom lépe? Čistě optikou % samozřejmě lepšího výsledku docílil náš trader Pavel. Ale je tomu v reálu opravdu tak, nebo nám tam chybí ta druhá stránka příkladu o které se už moc raději nemluví? 

Co je tedy ta opomíjená část příběhu? No přeci výše kapitálu, který máme k obchodování k dispozici. Pořád nerozumíte? Tak si to uvedeme opět na příkladu:

Trader Pavel má k dispozici 10 tis. Kč a roční zhodnocení 150% – jeho příjem tedy činil za rok 15 000 Kč. Oproti tomu Josef má k dispozici 1,5 mil. Kč a ročně tuto částku zhodnotil o 30% – jeho příjem činí 450 000 Kč. 

Kdo je tedy z vás opravdu úspěšnější v reálném životě? Je dobré si uvědomit, že s rostoucím kapitálem klesá ochota obchodníků nepřiměřeně riskovat. I malé % vám zajistí relativně pohodlný příjem.

Jako dalším benefitem je jednoznačně i to, že abychom dosáhli rozumného příjmu nemusíme se honit za velkým počtem obchodů nebo nepřiměřeně riskovat svůj kapitál.