Chameleon DAX

Hledáte u svého brokera DAX a narážíte na různé pojmenování? Dnes si vysvětlíme proč. 

DAX je německý akciový index, který zahrnuje 30 největších a nejlikvidnějších společností obchodovaných na frankfurtské burze. DAX je zkratka z Deutscher Aktienindex, což znamená německý akciový index. DAX je také registrovaná ochranná známka společnosti Qontigo Index GmbH, která je součástí skupiny Deutsche Börse Group. 

To znamená, že použití názvu DAX vyžaduje licenci od společnosti Qontigo Index GmbH, která si může účtovat poplatky za jeho užívání. Proto někteří brokeři, kteří nabízejí finanční produkty spojené s vývojem DAXu, se vyhýbají používání tohoto názvu a místo toho používají jiná označení, jako například DE 40, Germany 40 nebo DAX 40. Někdy se také používá označení 30+, které odkazuje na počet společností v indexu. 

Důvodem, proč se někteří brokeři rozhodli nepoužívat název DAX, je tedy snaha ušetřit náklady na licenci a zároveň informovat své klienty o tom, že jejich finanční produkty jsou spojené s německým akciovým indexem. Nicméně, i když se používají různá označení, podkladem pro výpočet hodnoty těchto produktů je stále stejný index DAX.