Pirátská burza cenných papírů

Finanční možnosti běžné somálské rodiny byly omezené. Probíhající občanská válka mezi somálskou vládou a islámskými povstaleckými skupinami zajala hlavní město ve stavu teroru. Objevují se piráti… ano…. piráti. Somálský pirát Mohamed Abdi Hassan, přezdívaný „Afweyne“, založil v roce 2005 pirátskou síť Hobyo-Harardhere se sídlem ve svém rodném městě Hardardhere, malém rybářském městečku 250 mil severovýchodně od Mogadiša.


Afweyne pirátství centralizoval a komerčně podporoval. Oficiální pirátská burza byla založena v roce 2009 v centru Harardhare. Vznikla po vzoru standardního akciového trhu. Byla otevřena 24 hodin denně a místní obyvatelé mohli získat podíl z výkupní kořisti tím, že poskytli peníze, zásoby nebo sami pomohli pirátským výpravám.

Akce jsou otevřené všem a každý se může zúčastnit, ať už osobně na moři, nebo na souši, poskytnutím peněz, zbraní nebo užitečného materiálu. . . . Udělali jsme z pirátství komunitní činnost.“ – Bývalý pirát Mohammed

Například Sahra Ibrahimová se nedávno rozvedla a potřebovala finanční stabilitu. Rozhodla se přispět společnosti raketovým granátem, který dostala jako výživné v rámci rozvodového vyrovnání. Společnost jí po úspěšné operaci vrátila 75 000 dolarů jako odškodné. Odhaduje se, že jeden granát RPG-7 stojí 2 000 dolarů, což znamená, že získala 3 650 % návratnost své investice.

„Za pouhých 38 dní od svého nástupu do „společnosti“ jsem vydělala 75 000 dolarů.“ – Sahra Ibrahim​

Tyto výpravy by mohly přinést zisk až 10 milionů dolarů za úspěšný útok a výkupné by se kvůli novému přílivu akcionářů a riziku zvýšilo až na 4 miliony dolarů. Odhaduje se, že Afweyneův podnik v letech 2005 až 2013 dosáhl příjmů ve výši přibližně 400 milionů dolarů. Harardhere toto odvětví proměnilo. Z pirátství se ve městě platilo téměř vše. Okres získával procenta z každého výkupného na financování infrastruktury, jako jsou nemocnice a školy. Vzhledem k tomu, že somálská vláda byla zaneprázdněna islámskými povstaleckými skupinami, prezident Šejk Šaríf Ahmed a jeho administrativa nechali Afweyne a Harardhare nerušeně vzkvétat.

Hrozby a rizika pro burzu

Islámské milice v Somálsku považovaly pirátství za nesvatý hřích a hrozily vyhlášením války pirátství. V roce 2010 Afweyne formálně souhlasila s tím, že bude odvádět 5 % z výkupného milicím napojeným na al-Káidu jako poplatek za bezpečnost. Vzhledem k tomu, že vláda se ocitla v občanské válce a o skupiny milicí bylo postaráno, nehrozilo pirátské burze zevnitř země prakticky žádné riziko. Zahraniční mocnosti však byly jiný příběh.

Afwuene a jeho parta rozbouřili mezinárodní trhy. Pirátství zvýšilo náklady na mezinárodní obchod o 12 miliard dolarů ročně. Filmy jako Kapitán Phillips (2013) zobrazovaly moderního piráta jako děsivě brutálního, což kontrastovalo s hrdinskými dobrodružstvími Pirátů z Karibiku. V roce 2012 se pirátská činnost snížila o 90 %, protože nákladní lodě si začaly najímat soukromou ochranku, námořní síly EU a USA začaly být agresivnější a začala se rozvíjet pozemní policie. V roce 2013 se pirátům z Harardhare nepodařilo úspěšně unést jedinou loď, což znamenalo kolaps pirátského průmyslu a jeho lukrativní burzy.

Otázka morálky

Měla by otázka morálky hrát roli při rozhodování o financích? Většina lidí by řekla, že ano, že skutečně není správné podílet se na vraždách, únosech, krádežích atd. a mít z nich zisk. Z vnějšího pohledu se to zdá být správná odpověď, ale samotní piráti s ní nesouhlasí. Afweyne popírá jakékoli pochybení a tvrdí, že vede „legitimní sebeobranné hnutí“, které se věnuje ochraně mořských zdrojů Somálska. Pirátství změnilo malou chudou rybářskou vesnici v aktivní město s lepšími školami a nemocnicemi. Někdo by mohl namítnout, že je to možná až pokrytecké. Investoři po celém světě kupují válečné dluhopisy a investují do společností vyrábějících zbraně. Jednu z prvních forem moderní burzy měla Nizozemská východoindická společnost, která prodávala akcie, jež závisely na tom, jak výnosné byly jejich plavby. V jistém smyslu dělali místní obyvatelé Harardhere totéž.

Získané zkušenosti

Případ Harardhere umožňuje nahlédnout do povahy neregulovaných alternativních trhů: jak vznikají a zanikají. Rizikové investice podléhají extrémní volatilitě, vysokým stropům a nízkým stropům. Zastánci spekulativních trhů, jako jsou kryptoměny, slibují šílené výnosy (například Ethereum zaznamenalo za poslední dva roky nárůst ceny o 770 %). Je možné, že investoři podlehnou lákadlu extrémního růstu a budou ignorovat rizika. Akcionářům Harardhere byl předveden úspěch, ale vše jim bylo odebráno. Jakmile piráti příliš zamotali mezinárodní trh, byli zlikvidováni a akcionáři byli v háji. Kryptotrhy v současnosti fungují téměř zcela bez regulace. Investoři by neměli zapomínat, že vládnoucí třída finančních institucí se jednoho dne může rozhodnout s kryptoměnami něco udělat, pokud začnou příliš ohrožovat zavedené systémy – podobně jako námořnictvo USA a EU potírá pirátství.