Reddit „investoři“ na ústupu a návrat ke klasice

Pamatujete ještě, když v průběhu roku 2021 kolem nás často zaznívali názvy jako GameStop, AMC, Asana a mnohé další? Všechny měly společného jmenovatele a tím byla armáda “investorů” z Reddit skupiny WallStreetBets, tou dobou ještě nabuzení díky kompenzačnímu balíčku podpory od USA vlády s mobilem v ruce skrze aplikaci RobinHood bořili roky zažité a funkční prostředí akciových investic. Pod záminkou, jak chtějí porazit “zle hochy” z Wall Street, jsme o jejich počinech mohli několik týdnů pravidelně číst a slyšet. Nutno podotknout, že těch co skutečně vydělali jmění je v reálu poskromnu a většina účastníků tak posloužila spíš jako užitečný blbec. 


Ovšem, jak nyní upozornil ekonomicky magazín The Wall Street Journal v tomto článku, tak popularita těchto vysoce rizikových obchodů opadla a investoři se zpět vracejí zpět ke stabilním fondům a akciím. Nutno podotknout, že je pravděpodobné, že velká většina původních účastníků z řad nezkušených členů původní skupiny přišla o většinu své equity, jak také dokládá spousta zasílaných screenů z jejich aplikace v rámci skupiny na redditu.

Jak to celé začalo

Drobní investoři na sociální síti Reddit se začali v roce 2020 organizovat ve skupině WallStreetBets vybrali nějakého akciového outsidera, u kterého se vědělo, že velké investiční fondy spekulují na pokles cen, tím nejznámějším byl GameStop. Tím, že je začali masivně nakupovat začala jejich cena růst. Jakmile je tento růst citelný, musí velké fondy buď přiznat otevřenou ztrátu, nebo začít také ve velkém nakupovat a zajistit si pomocí hedge zvětšující se ztráty, čímž cena titulu opět víc a víc roste. To vzbudí všeobecný zájem a do nákupu se připojují další a další investoři.


Velké fondy a investoři, kteří spekulovali na pokles jsou nuceni uzavírat své pozice a to tlačí akcie opět vzhůru. U akcii GameStop to znamenalo celkový nárůst v roce 2021 o 960 % a například hedgeový fond Melvin Capital ztratil v lednu 2021 více než 50 procent hodnoty svých aktiv. Trochu vysoká daň za hraní si s “meme stocks”. Pro zajímavost akcie GME (GameStop) se dnes 4. 2. 2022 obchodují za hodnotu kolem 100 USD za kus.

akcie GME za poslední rok

Akcie GME za poslední rok

Investoři se vracejí k tradičním titulům

Přestože spekulativní obchody s „meme stocks“ byly v loňském roce velmi populární, preference drobných investorů se podle deníku The Wall Street Journal v současné době opět spíše podobají preferencím ze začátku roku 2020. Nahodilost a nejistota je podle deníku jedním z hlavních důvodů, proč se investoři přesouvají zpět k tradičním titulům.


V roce 2020 patřily k nejpopulárnějším titulům obchodovaným na burzách ve Spojených státech téměř výhradně akcie zavedených firem z hlavního burzovního indexu S&P 500 a fondy ETF reprezentující širokou škálu amerických akcií a dluhopisů, jak ukázala data společnosti VandaTrack.